Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

η κουραστική κουτοπονηριά...

Ας τα θυμηθούμε κι ας τα πούμε μια φορά ακόμη.
Η ΔΗΚΕΠΑ εκτός της χρηματοδότησης της από το ταμείο του δήμου, έχει να παίρνει πολλά χρήματα από τον ΟΑΕΔ. Εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου, μονίμως κάτι της λείπει. Πότε το ένα χαρτί, πότε η άλλη βεβαίωση, πάντα κάτι λείπει και δεν μπορεί να εισπράξει.
Δεν είναι παλαβό αυτό;
Ταυτόχρονα δεν καταφέρνει να φτιάξει εμπρόθεσμα το πλάνο δράσης της, δεν της εγκρίθηκαν οι δράσεις και προσλήψεις διδακτικού προσωπικού όπως σε άλλους δήμους.
Δεν είναι παλαβό αυτό;
Σήμερα, πριν λίγες μέρες δηλαδή, ήρθε επιτέλους η έγκριση για 100 θέσεις δασκάλων τμημάτων, αλλά πάλι δεν έχει πρόγραμμα και δεν μπορεί να προσλάβει κανέναν.
Δεν είναι παλαβό αυτό;
Δέχεται προ δυο μηνών ο δήμαρχος να δημιουργηθεί από το δημοτικό συμβούλιο μια επιτροπή που θα εξετάσει την πιθανότητα μεταφοράς προσωπικού και δράσεων στο δήμο, με σκοπό να λυθεί η επιχείρηση, συνεδριάζει μια και μόνον φορά, ταυτόχρονα συγκαλεί μια συνεδρίαση του ΔΣ της επιχείρησης με θέμα την έγκριση αγοράς λογισμικού και εκπαίδευσης προσωπικού και τοποθέτησης ελεγχόμενων εμποδίων για την είσοδο στο κολυμβητήριο των συνδρομητών, αποσύρει το θέμα εξαιτίας των αντιδράσεων όλων σχεδόν των μελών του ΔΣ και ξαναασχολείται από τότε με την διεκπεραίωση λογιστικών και φορολογικών στοιχείων για να «είναι έτοιμη η επιχείρηση να εισπράξει».
Δεν είναι παλαβό αυτό;
Κάνει μόλις πριν δυο μέρες σύσκεψη ο πρόεδρος και ένα σωρό ακόμη υπεύθυνοι με το σωματείο των εργαζομένων για να λυθεί το πρόβλημα των επισχέσεων εργασίας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την είσπραξη από τον ΟΑΕΔ, και την ίδια στιγμή κάνει συνάντηση ο δήμαρχος με άλλους εργαζόμενους με στόχο να βρεθεί λύση, και την ίδια στιγμή, όπως επιβεβαιώθηκε  χτες, έχει λήξει η θητεία του ΔΣ, κάποια τράπεζα μάλιστα ήδη έστειλε ενημέρωση ότι χρειάζονται καινούργια νομιμοποιητικά έγγραφα για τις δοσοληψίες μαζί της, πόσο μάλιστα ο ΟΑΕΔ όταν έρθει πιθανόν η ώρα της είσπραξης.
Δεν είναι παλαβό αυτό;
Ταυτόχρονα οργιάζουν οι φήμες και τα σενάρια γύρω από τις προθέσεις του δημάρχου.
Θέλει να κλείσει η επιχείρηση, αλλά όχι με δική του ευθύνη, με ευθύνη της πολιτείας.
Τι θα πει «δική του ευθύνη»;
Ο δεσμοφύλακας που κατεβάζει τον μοχλό και κλείνει το κύκλωμα της ηλεκτρικής καρέκλας, έχει την ευθύνη της κίνησης, αλλά όχι της απόφασης.
Είναι προφανές ότι το κλείσιμο της επιχείρησης θα ολοκληρώσει τον κύκλο αποτυχίας και ανικανότητας του δημάρχου, η διαφορά βρίσκεται μόνο στο αν κλείσει συντεταγμένα η επιχείρηση με το πέρασμα των εργαζομένων και των δράσεων στον δήμο (λάιτ αποτυχία) ή αν θα κλείσει ασύντακτα και αιφνιδιαστικά (χοντρή αποτυχία).
Ταυτόχρονα οργιάζουν οι φήμες και τα σενάρια γύρω από τις προθέσεις του δημάρχου να περάσουν οι δράσεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις μέσα από συμβάσεις με τον δήμο. Ο τζίρος της ΔΗΚΕΠΑ δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος, να θυμίσουμε εξυπηρετεί περίπου 4.000 πολίτες.
Πολλά παλαβά μαζεύονται, άρα είναι λογικό να τα συνδέουμε μεταξύ τους και να τα βρίσκουμε …λογικά.
Οι μαϊμουδιές, οι πλαστογραφίες, η διακίνηση ψεύτικων τιμολογίων και μαύρων χρημάτων, είναι σοβαρά αδικήματα που η ίδια η διοίκηση όφειλε να έχει παραδώσει στον εισαγγελέα.
Δεν είναι ικανός λόγος να κλείσει η επιχείρηση όμως.
Η ανικανότητα και η ολιγωρία, δημιουργούν σοβαρά εμπόδια στην λειτουργία, δεν κλείνουν όμως την επιχείρηση.
Η άτακτη διακοπή της λειτουργίας της, πρέπει να εξηγηθεί.
Στην περίπτωση μας, ο δήμαρχος είναι ένοχος και επικεφαλής της απόπειρας να μεταφερθούν οι δράσεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, και αν δεν είναι, πρέπει να το αποδείξει.
Ήδη, οι 4.000 πολίτες που δεν εξυπηρετούνται, κάπου πήγαν. Ίσως όχι όλοι. Ένας μεγάλος αριθμός τους όμως, ιδίως παιδιά στα μουσικά τμήματα, κάπου θα βολεύτηκαν. Κάπου δίνουν τα εικοσάρικα, τα τριαντάρικα τον μήνα.
Και ο δήμαρχος πρέπει να αποδείξει ότι δεν ήταν συνειδητή επιλογή του αυτή η εξέλιξη.
Ως τότε, είναι απολύτως αναξιόπιστος.
Το παραμύθι ότι νοιάζεται μπορεί να πιάνει σε ένα μέρος των εργαζομένων, που πάνω στην απελπισία τους από την αμισθία  16 μηνών τώρα, είναι πρόθυμοι να πιστέψουν και το παραμικρό.
Είμαστε μαθημένοι να νομίζουμε ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, και να μην βλέπουμε την πραγματικότητα. Και οι νέες ελπίδες που καλλιεργούνται ότι θα εισρεύσουν τα εκατομμύρια της ΕΥΔΑΠ και όλοι θα πάρουν το κατιτίς τους, είναι η νέα καραμέλα.
Σύμφωνα με την πορεία του δημάρχου στα δυο χρόνια της θητείας του, υπάρχουν άλλες προτεραιότητες και αμφιβάλλω αν θα περισσέψει κάτι για τους εργαζόμενους.
Όταν εξυπηρετηθούν όλα τα άλλα, σίγουρα θα ακούσουμε με στόμφο και το νομικό σωστό.
Δεν έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση. 

2 σχόλια:

  1. Μάνο, σου 'χω πει ότι είσαι καλός αρθογράφος; Και, επίσης, ως "θύμα" όλης αυτής της κατάστασης, νομίζω ότι συμπυκνώνεις σε ένα κείμενο όλο το πρόβλημα!

    Θωμάς Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ Θωμά!
    Η γνώμη σου έχει βαρύτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή