Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Δημαιρεσίες. Μια ίωση είναι, θα περάσει.


Με μια εκτενή και καλή ανάρτηση που αξίζει να διαβάσετε το δραπετσίνι μας ενημερώνει για τις δημαιρεσίες της Κυριακής στον δήμο μας.
Βέβαια ο αισιόδοξος τίτλος της ανάρτησης (σαρωτικές αλλαγές στις δημαιρεσίες) δεν ξέρω αν εκφράζει περισσότερο την ελπίδα του μπλογκ, ότι θα προκύψει μια σαρωτική αλλαγή στη σύνθεση της διοίκησης που θα οφείλεται στην ανάγκη ανανέωσης της παράταξης Τζανή για να προσφέρει έργο στην πόλη.
Γιατί όλα δείχνουν ότι ο δήμαρχος προσωπικά είναι εν πολλοίς ευχαριστημένος από την απόδοση της διοίκησης του. Επιπλέον, οι 8 ανεξαρτητοποιήσεις έχουν περιορίσει σημαντικά την ευχέρεια του σε αλλαγές και ακόμη πιο πολύ δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει κάποια τεράστια ποιοτική διαφορά ανάμεσα στους «απ’ έξω» με τους «από μέσα». Στα πρόχειρα, δυο αξιόλογοι σύμβουλοι μου έρχονται στο μυαλό εκτός διοίκησης, και ως εκεί.
Υπάρχουν φυσικά τεχνικές που ενδεχομένως θα δημιουργούσαν κάποιες ελπίδες παραγωγής «πολιτικής ενέργειας» αλλά βλέπω με τόσο μεγάλη ρεαλιστική απογοήτευση την θεσμική λειτουργία του δήμου μας, που σχεδόν αποκλείω την αλλαγή πορείας του. Κατά πλειοψηφία, δεν υπάρχει υλικό. Ούτε να λάμπει, ούτε καν να γυαλίζει. 



Ο πρόεδρος που θα εκλεγεί θα έρθει να αντικαταστήσει μια πρόεδρο που κατά γενική ομολογία δεν έκανε στο ελάχιστο σωστά την δουλειά της. (Λόγω συμπάθειας είμαι ευγενικός). Ψάχνουμε τον τέταρτο πρόεδρο, μετά τον έμπειρο Χρονόπουλο και τον ικανό Μαρτάκη. Δεν τον βλέπω. Αλλά εντέλει, δεν απέχω πολύ να πω ότι δεν έχει τεράστια σημασία το πρόσωπο που θα καταλάβει την θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Όλα τα έχουμε δει. Τι περισσότερο μπορεί να μας δείξει ο (η) οποιοσδήποτε άλλος. 
Στέκομαι περισσότερο στην εκλογή της οικονομικής επιτροπής αν και η εργασία που προσφέρει είναι αφανής (για τους πολίτες εκτός των τειχών).
Είναι η σημαντικότερη επιτροπή του δήμου, και τα μέλη της οφείλουν να είναι η «αφρόκρεμα» των παρατάξεων.
Παίρνοντας υπόψη τι πήγε να κάνει πριν λίγες σχετικά μέρες με την υπόθεση της ΕΥΔΑΠ και την προσπάθεια ανάθεσης σε δικηγορικό γραφείο με εξωφρενική αμοιβή της είσπραξης της κερδισμένης δίκης, σκέφτομαι ότι εκεί ναι, αξίζει μια ουσιαστική ανανέωση.
Υπάρχει προσωπικό για να ανανεώσει την επιτροπή; Λίγα πράγματα. Και οι δυνατότητες παρέμβασης της αντιπολίτευσης, δυστυχώς είναι τελείως περιορισμένες. Από τα 5 μέλη που θα εκλεγούν εκ μέρους της πλειοψηφίας, ίσως, και εξαρτάται από τις υποψηφιότητες, να μπορούσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης να ρίξουν βάρος σε ένα δυο πιο αξιόλογα πρόσωπα της συμπολίτευσης και να τα εκλέξουν, εις βάρος των επιλογών του δημάρχου. Αυτό το βρίσκω καλό, αν ο ίδιος ο δήμαρχος δεν έχει επιλέξει και προωθήσει τους καλύτερους.
Υπάρχει κι άλλος τρόπος. Δια της αποχής της, η αντιπολίτευση να οδηγήσει την εκλογή σε τρίτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, οπότε σύμφωνα με τον νόμο θα εκλεγούν στην οικονομική επιτροπή οι πέντε δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, οι οποίοι είχαν εκλεγεί κατά σειρά πρώτοι σε σταυρούς προτίμησης στις εκλογές του ’10. 
Αυτό βέβαια δεν έχει να κάνει σε καμιά περίπτωση με ίχνος αξιοκρατίας, έχει να κάνει με την πρόθεση μεγαλύτερης ακόμη μπαχαλοποίησης του αξιοθρήνητου Καλλικρατικού δήμου μας.
Δεν θρέφω ελπίδες.
Η στασιμότητα της κατάστασης θυμίζει φαντάρο που σπάει τα δόντια της χτένας του, περιμένοντας το απολυτήριο. Πόσο μείνανε; 17 μήνες. Τα μάτια ανοιχτά, να γίνει όσο το δυνατόν μικρότερη ζημιά σ’ αυτούς τους μήνες. 

ΥΓ. Στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου, κρατάω τις συνωμοσιολογίες  που κυκλοφορούν, και ίσως ταράξουν λίγο τα νερά της Κυριακής.

Ανοίγοντας τον Καλλικράτη από την αριστερή στήλη του μπλογκ, στην σελίδα 35, άρθρο 74 βλέπετε την διαδικασία εκλογής της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου