Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Λίγο πριν το τέλος, να δούμε πόσοι άδουν



Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και κυβερνητικές ανακοινώσεις, η απόφαση για τις «αναγκαστικές αποχωρήσεις» 14.000 δημοσίων υπαλλήλων κατά το τρέχον έτος και το 2014 θα προέλθει από 4 βασικές πηγές.
Η πρώτη εξ αυτών περιγράφεται ως εξής:
- Από τους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν διότι δεν είναι βιώσιμοι και δεν εξυπηρετούν ανάγκες επιτακτικές. Η κατάργησή τους θα αποφασιστεί μετά από αξιολόγηση σκοπιμότητας της ύπαρξής τους. Οι υπάλληλοί ιδιωτικού δικαίου που υπηρετούν εκεί θα έχουν όλη την κοινωνική προστασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία και θα τους παρασχεθεί πρόσθετη προστασία ως αντιστάθμισμα της αποχώρησής τους.
Είναι Ηλίου φαεινότερο ότι η «περίπτωση» αυτή περιγράφει την δική μας ΔΗΚΕΠΑ.
Δεν είναι βιώσιμη με το τεράστιο χρέος που έχει σωρεύσει. Οι ανάγκες που εξυπηρετεί, εύκολα μπορούν να εκτελεστούν από τον δήμο. Καμιά αξιολόγηση σκοπιμότητας δεν πρόκειται να την κρίνει βιώσιμη. Και οι υπάλληλοι της, με κάποιες διευκολύνσεις θα πάνε στο σπίτι τους.
Η παρούσα στιγμή, δεν αφιερώνεται στον καταλογισμό ευθυνών για τους λόγους που φτάσαμε ως εδώ. Αυτό θα γίνει νηφάλια, στον πολιτικό χρόνο που αρμόζει.
Η παρούσα στιγμή ενδείκνυται για να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο παίρνοντας υπόψη όσο το δυνατόν περισσότερες απόψεις, αν θέλει να διασώσει τις θέσεις εργασίας των συγκεκριμένων υπαλλήλων της ΔΗΚΕΠΑ, ή αν μέσω της αδιαφορίας και της διολίσθησης, μετά την αναγκαστική μεταφορά των δράσεων στον δήμο και την λύση της εταιρείας, θα καλύψει τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από νέο προσωπικό.
Οι εργαζόμενοι στην ΔΗΚΕΠΑ, αορίστου χρόνου, προγραμμάτων ΟΑΕΔ, και ωρομίσθιοι, ανεξαρτήτως του τρόπου εισόδου τους στην επιχείρηση, όλα αυτά τα χρόνια αντεπεξήλθαν σαν σύνολο στις προσδοκίες και στις εκφάνσεις των προγραμμάτων της επιχείρησης, και των επιχειρήσεων πριν την συγχώνευση τους σε μια. Οι επιμέρους  αλχημείες που συνέβαιναν, η συμμετοχή ίσως εργαζομένων στην πολιτική κατασπατάλησης πόρων των επιχειρήσεων που συνέβαλλαν στην σημερινή τραγικά αδιέξοδη κατάσταση, δεν είναι λόγος «τιμωρίας», απομάκρυνσης τους από την επιχείρηση, με πλάγια απόφαση ενός πολιτικού προσωπικού που το ίδιο επέτρεψε, παρότρυνε, ή και επέβαλλε την κακοδιαχείριση. Όλες οι επιμέρους ανορθολογικές πράξεις και κυρίως του πολιτικού προσωπικού, ευχόμαστε και ελπίζουμε να κριθούν με θεσμικούς τρόπους στο προσεχές μέλλον, και σε αυτό πρέπει να  συμβάλλουμε όλοι όσο μπορούμε.
Γι αυτό για το σήμερα, πιστεύω ότι το  δημοτικό συμβούλιο πρέπει να φροντίσει για την άμεση ενεργοποίηση του προς την κατεύθυνση της μεταφοράς δράσεων και εργαζομένων στον δήμο, καθώς και ανάληψης όλων των υποχρεώσεων της επιχείρησης.
Νομίζω το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να προχωρήσει στην εκλογή αντιπροσωπευτικής επιτροπής από τις τάξεις του, για την «fast truck» διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών με την υποχρεωτική τήρηση των οδηγιών της από τον πρόεδρο της ΔΗΚΕΠΑ, ώστε να ολοκληρωθεί η συγχώνευση πριν την εφαρμογή των κυβερνητικών αποφάσεων.
Η καθυστέρηση, η πιθανή αναβλητικότητα του δημοτικού συμβουλίου, δείχνει εν τοις πράγμασι πρόθεση «εξωτερικής», κυβερνητικής δηλαδή, εφαρμογής των σίγουρων απολύσεων του προσωπικού της ΔΗΚΕΠΑ. Δείχνει επίσης μια πρόθεση, να αποφύγει ο δήμος τις οικονομικές υποχρεώσεις προς προμηθευτές, οι περισσότεροι των οποίων είναι επαγγελματίες της πόλης μας και η απώλεια του κεφαλαίου τους μπορεί να τους οδηγήσει στην καταστροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου