Σάββατο 25 Μαΐου 2013

καταργήσεις και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων των δήμων



Σημερινά δημοσιεύματα αναφέρονται στην πιθανή κατάργηση των ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ στους δήμους, όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο ζητούνται πληροφορίες για την λειτουργία τους από τους δήμους.  
Η ΚΕΔΕ αντέδρασε.
Στην νέα προσπάθεια οριζόντιων μέτρων του υπουργείου, η ΚΕΔΕ βρίσκεται σε θέση αδικημένου που διαμαρτύρεται.
Γιατί, αν και δεν διευκρινίζονται ακριβώς οι προθέσεις χρήσης αυτών των πληροφοριών, είναι βάσιμοι οι φόβοι ότι θα χρησιμοποιηθούν για συρρίκνωση υφιστάμενων νομικών προσώπων.
Επομένως το επιχείρημα ότι μια σειρά κοινωνικές και όχι μόνον υπηρεσίες που παρέχουν αυτές οι δημοτικές επιχειρήσεις θα βρεθούν στον αέρα είναι μπροστά μας. Και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, η διακοπή αυτών των υπηρεσιών γίνεται ακόμη περισσότερο απαράδεκτη. Οι γενικεύσεις στον τρόπο που το υπουργείο προχωρά σ’ αυτή την «εκκαθάριση», δίνουν βήμα στις γενικεύσεις της ΚΕΔΕ. Γιατί δεν είναι όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις αθώες της κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος για να δικαιολογούνται τα δάκρυα της ΚΕΔΕ. Συνυπάρχουν στην επικράτεια και ο χρυσός και ο άνθρακας. Υπάρχουν δημοτικές επιχειρήσεις που θα έπρεπε να τις έχει κλείσει ο εισαγγελέας και όχι μια κεντρική απόφαση, υπάρχουν και άλλες που λάμπουν.
Γιατί λοιπόν έρχεται το υπουργείο και εφορμά πάλι με ένα οριζόντιο μέτρο;
Υπάρχουν απλές, λογικές εξηγήσεις για το φαινόμενο, που συσκοτίζονται από τις κραυγές των μεν κυβερνητικών υπηρεσιών, για τις πιέσεις της τρόικα, των δε αυτοδιοικητικών για την μονομέρεια των θυσιών.
Αν υπήρχε ένα πρόγραμμα διοικητικής μεταρρύθμισης, το σωστό θα ήταν να προβλέψει την ένταξη των υπηρεσιών που προσφέρουν αυτές οι επιχειρήσεις και των εργαζομένων σ’ αυτές στους δήμους συνολικά, και αμέσως μετά να άρχιζε ένα πρόγραμμα αξιολόγησης του συνόλου πια του προσωπικού του κάθε δήμου, με αρχές ισοτιμίας και ισονομίας. Η αποδοχή ότι υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων είναι απαράδεκτη. Μου είναι αδιανόητο να καταλάβω πως, στον ίδιο δήμο θα συρρικνωθούν οι θέσεις εργασίας σε κάποια επιχείρηση του, με αποτέλεσμα να απολυθεί ενδεχομένως υπάλληλος με προϋπηρεσία 15 ή 20 ετών, και στον ίδιο δήμο να παραμείνει στη θέση του άλλος υπάλληλος με 2 ή 5 χρόνια, επειδή είναι σε άλλο κτίριο.
Η άρνηση της αξιολόγησης είναι που οδηγεί σε τέτοιες λύσεις. Την αποφεύγει η κεντρική κυβέρνηση, δεν την θέλουν οι δήμαρχοι. Προτιμά το κόστος μιας περιορισμένης κατακραυγής η κυβέρνηση για κάποιες στοχευμένες ανά επιχείρηση απολύσεις, από τον πιθανό ξεσηκωμό οργανωμένων μειοψηφιών, κυρίως ευνοημένων από κομματικά ρουσφέτια, άρα σπλάχνο των δυο πρώην κομμάτων του δικομματισμού.
Γιατί προφανώς από την αξιολόγηση δεν κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι που κάνουν την δουλειά τους. Και γιατί προφανώς την δουλειά τους κάνουν, όσοι δεν έχουν πλάτες που τους επιτρέπουν …να μην την κάνουν.
Η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ περιέχει πολλά. Ακόμη και παραδείγματα. Ακόμη και την αντισυνταγματικότητα των προθέσεων του υπουργείου.  Επικαλείται την προηγούμενη συρρίκνωση που επέφερε ο Καλλικράτης, (αλήθεια αν η σημερινή επιδιωκόμενη συρρίκνωση είναι αντισυνταγματική, γιατί δεν ήταν και του Καλλικράτη;) επικαλείται τις συγχωνεύσεις δήμων για να τονίσει τις θυσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Πράγματι αυτά είναι αλήθειες, δεν είναι όμως Η αλήθεια.
Και η αλήθεια είναι η αναγκαιότητα της αξιολόγησης, σε συνδυασμό με νέα οργανογράμματα που θα περιγράφουν τον τρόπο εργασίας και τις θέσεις εργασίας. Είναι αυτό που δεν θέλουν οι δήμαρχοι, όχι όλοι, η συντριπτική πλειοψηφία όμως αυτών που  είναι μαθημένοι να επιβιώνουν πολιτικά διαχειριζόμενοι την ανάγκη και τον πόνο πολιτών για εργασία.
Επικαλείται την υποχρέωση αλλαγών το υπουργείο, όπως προκύπτει από τις συμφωνίες με την τρόικα. Δεν λέει όμως γιατί τόσους μήνες δεν προχωρά σε αξιολογήσεις, δεν ανακοινώνει καν τον τρόπο έστω που θα γίνουν οι αξιολογήσεις. Γιατί σάρκα εκ της σαρκός αυτού του συστήματος είναι οι δήμαρχοι.
Και η ΚΕΔΕ, δεν καθάρισε το πρόσωπο της επειδή ο Παπαγεωργόπουλος πήγε φυλακή.  Είναι πολλά μέλη της ακόμη έξω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου