Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

διάλογοι στο inbox



Με αφορμή όσα αναρτώ στο φ/β έλαβα στο ινμποξ μου ένα κείμενο επώνυμο.
Το βρήκα ενδιαφέρον γι αυτό το αναρτώ στο μπλογκ μου, μαζί με την απάντηση μου.
Επειδή το κείμενο ήρθε προσωπικά, δεν γράφω το όνομα του αποστολέα τον οποίο δεν γνωρίζω, αναφέρω μόνον ότι όπως είδα στην σελίδα του είναι δημόσιος υπάλληλος του υπουργείου πολιτισμού.




Καλημέρα σας κ. Manos Gl. Βλέπω τις αναρτήσεις σας και μου κάνει εντύπωση η συχνή ενασχόλησή σας με την περίπτωση Καμίνη. Δεν είμαι από εκείνους που θα υποστηρίξω οποιαδήποτε "βίαια ενέργεια από οπουδήποτε κι αν προέρχεται", αλλά τι σημαίνει βία; Μηπως είναι βία και η ίδια στοχοποίηση ενός συνδικαλιστή θα λεγα εγώ; Μηπως λοιπόν τα άρθρα αναπαράγουν μια βίαιη συμπεριφορά απέναντι σ' εναν συνδικαλιστή. και δεν μιλάω μόνο για τον κ. Μπαλασόπουλο ο οποίος αποκαλείται "νταβατζής της Τ.Α", αλλά για οποιονδήποτε, ακόμη και για τον Δημόσιο Υπάλληλο ο οποίος στοχοποιείται καθημερινώς και αδιαλείπτως. Αγαπητέ κύριε δεν είδα καθόλου στις αναρτήσεις σας τα αποτελέσματα της εξοντωτικής κυβερνητικής πολιτικής , που έχουν οδηγήσει ανθρώπους σε ανεργία,που οδηγούν ανθρώπους σε ανεργία με την πρόφαση του επίορκου,της μετακίνησης, της διαθεσιμότητας, του ξαφνικόύ θανάτου, της κατασυκοφάντησης ότι όλοι αυτοί μπήκαν με μέσο και ήρθε ο αρχάγελλος της αξιοκρατίας Μητσοτάκης να καθαρίσει κλπ κλπ. Αγαπητέ κύριε δεν είδα καθόλου ανάρτηση για την "αξιοκρατία" της κατάληψης θέσης από τη ΔΗΜΑΡ των γραμματέων υπουργείων και διοικητικών στελεχών σύμφωνα με το "αξιοκρατικό" σύστημα του 4-2-1 που ακολουθήθηκε. Αγαπητέ κύριε θα μπορούσα να σας αναφέρω άπειρες περιπτώσεις, ακόμη και τη δική μου περίπτωση του οικονομικού στραγγαλισμού μιας τρίτεκνης οικογένειας η οποία δεν είναι σε θέση να σπουδάσει το μεγάλο της παιδί,επειδή εισήχθη σε πανεπιστήμιο εκτός Αθηνών. Αλλά εσάς σας ενδιαφέρει ο Καμίνης ο οποίος εκτός από ευγενής δεν είναι τίποτε άλλο. Δεν εχει κάνει τίποτε για την πόλη. Απολύτως τίποτε . Γιατί απλώς κι αυτός δεν έχει χρήματα. Καταδικαστεα λοιπόν η πραξη κατά του Καμίνη αλλά είναι περισσότερο καταδικαστέες άλλες πράξεις ,περίσσότερο βίαιες, περισσότερο ισοπεδωτικές,περισσότερο καταστροφικές. Ακόμη και το μέλλον των παιδιών μας είναι ζοφερό. Αυτό κι αν δεν είναι βία. Τα δυο κόμματα με τα οποία συμμάχησε η ΔΗΜΑΡ έβαλαν την υπογραφή τους. Την πρόσθεσε και η ΔΗΜΑΡ ανερυθριάστως. Την προσθετε και σεις ως μέλη της ΔΗΜΑΡ. Οι καιροί εχουν γυρίσματα αγαπητέ κυριε. οταν ξεκαθαρίσουν τα πράγματα από τη κρίση και θα ξαναδιαβάζετε αυτά που γραφετε ελπίζω να είστε τόσο βεβαιος όσο τώρα και να μην ντρεπεστε γι αυτά που γραφατε. Φιλικά αν και δεν σας γνωρίζω.

Και η απάντηση μου.


Κύριε ………………….,
Διάβασα προσεκτικά την ανάρτηση σας.
Ξεκινώντας από τον δήμαρχο Αθηναίων, να διορθώσω ότι δεν είναι απλά ένας ευγενής άνθρωπος.
Δυο θα έλεγα εγώ τα βασικά χαρακτηριστικά του, οι πιο κοντινοί θα μπορούσαν ίσως να προσέθεταν κι άλλα.
  1. Έντιμος, σε αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών συναδέλφων του.
Δεν εκφέρει υποσχεσιολογικό και λαϊκιστικό λόγο προς τους δημότες του, διαχειρίζεται με φειδώ και διαφάνεια τα οικονομικά του δήμου του. Παρά την μείωση περίπου 50% των εισροών του δήμου, κατορθώνει να παρέχει κοινωνικό και πολιτιστικό έργο στους πολίτες, καθώς και να διατηρεί την καθαριότητα στην πόλη του. Τι άλλο θα τον χαρακτήριζε επιτυχημένο;
  1. Εραστής της νομιμότητας, χωρίς την αφέλεια του παθητικού δέκτη κάθε απόφασης της κεντρικής διοίκησης (κυβέρνησης).
Προχωρά τους όρους για την αντικειμενική αξιολόγηση του προσωπικού του δήμου, δεν ρουσφετολογεί, δεν υποκύπτει σε πιέσεις οργανωμένων συμφερόντων. Παρεμβαίνει προτείνοντας αλλαγές στο νομικό καθεστώς της τοπικής αυτοδιοίκησης για την καλύτερη λειτουργία της, αντί να παριστάνει τον αγωνιστή παρανομώντας.
Για τους λόγους αυτούς, έχει γίνει στόχος βίαιων επιθέσεων. Οι επιθέσεις αυτές έχουν ονοματεπώνυμο. Άλλοτε την χρυσή αυγή, άλλοτε την ΠΟΕ-ΟΤΑ. Επομένως δεν έχουμε στοχοποίηση ενός συνδικαλιστή. Έχουμε την κατάδειξη του ενόχου.
Είναι άλλωστε οξύμωρο σχήμα να εξομοιώνεται ο θύτης με το θύμα.
Αδικείται ο Μπαλασόπουλος από την κατάδειξη;   Δεν νομίζω. Δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα καμιά παρέμβαση που να μην χαρακτηρίζεται από βία. Όχι ο ίδιος προσωπικά. Τα τσιράκια του. Άλλωστε η έκφραση …"θα βρεθούν από δήμαρχοι κλητήρες, όσοι εφαρμόσουν την πολιτική της κινητικότητας"… δεν είναι πολιτική έκφραση, είναι αλαζονική έκφραση νταβατζή.
Η απόσταση ανάμεσα σε έναν απλό δημόσιο υπάλληλο και στον Μπαλασόπουλο (και όχι μόνον σε αυτόν) είναι διαγαλαξιακή. Μόνο μέσω «σκουληκότρυπας» θα μπορούσε να σχετιστεί επομένως με την πατρώνικη διαπίστωση σας ότι αναφέρομαι «...ακόμη και για τον Δημόσιο Υπάλληλο ο οποίος στοχοποιείται καθημερινώς και αδιαλείπτως.» την προσπερνώ χωρίς σχόλιο.
Προς στιγμήν, διαβάζοντας την έκφραση «Αγαπητέ κύριε δεν είδα καθόλου στις αναρτήσεις σας τα αποτελέσματα της εξοντωτικής κυβερνητικής πολιτικής , που έχουν οδηγήσει ανθρώπους σε ανεργία, που οδηγούν ανθρώπους σε ανεργία…» σκέφτηκα ότι θα αναφερθείτε στους 1,5 εκατομμύριο άνεργους (περίπου 1 εκατομμύριο των 3 τελευταίων ετών) του ιδιωτικού τομέα, και πράγματι θα ερχόμουν σε δύσκολη θέση. Γιατί κανείς απολύτως κομματικός φορέας δεν ασχολείται μαζί τους, μόνο σαν σχόλιο ή παράδειγμα ή δείγμα ευαισθησίας αναφέρονται. Εγώ έχω γράψει βέβαια γι αυτό το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα της πατρίδας μας, αλλά σε συλλογικό επίπεδο ντρέπομαι εξίσου με τους υπόλοιπους.
Ευτυχώς, δεν αναφερθήκατε και εσείς σε αυτούς, αλλά μου φέρνετε παραδείγματα όπως επίορκοι, μετακίνηση, διαθεσιμότητα. Γιατί το λέτε πρόφαση; Δεν είναι πραγματικό πρόβλημα; Δεν χρειάζεται εξυγίανση και εκσυγχρονισμό και ορθολογισμό και μεταρρύθμιση ο δημόσιος τομέας; Δεν χρειάζεται αξιολόγηση και διαφάνεια στους τρόπους διορισμών;
Δεν ξέρω πως προσληφθήκατε εσείς στο δημόσιο, όμως δεν γνωρίζετε ότι η συντριπτική πλειοψηφία τα τελευταία μόνο 10 χρόνια προσελήφθη εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ με ρουσφετολογικά κριτήρια διογκώνοντας τουλάχιστον κατά ένα τρίτο τον δημόσιο τομέα; Μου λέτε να αγωνιστώ γι αυτούς παραβλέποντας όσους κράτησαν μιαν έστω και λανθασμένη αξιοπρέπεια και δεν έγλυψαν κανέναν παράγοντα για να διοριστούν;
Συγνώμη, δεν αισθάνομαι την ηθική υποχρέωση να το κάνω.
Η κάθαρση και στο πολιτικό προσωπικό, θα συμφωνήσω μαζί σας, πρέπει να γίνεται παράλληλα με ότι άλλο. Βέβαια οι ψηφοφόροι έχουν τον πρώτο και βασικό λόγο σ’ αυτό, όμως μπορούμε να στηλιτεύουμε τις εξάρσεις. Και εξηγώ που ακριβώς συμφωνώ μαζί σας, άλλωστε το έχω γράψει και είναι αδικία να με εγκαλείται γι αυτό, στο περίφημο 4-2-1.
Πρώτα να πω, πιστεύω ότι υπάρχουν καθαρά πολιτικές θέσεις (γραμματείς υπουργείων κάποιες προεδρίες οργανισμών) μέσω των οποίων τα κυβερνητικά κόμματα καλούνται να υλοποιήσουν τα προγράμματα τους, επομένως πρέπει να καταλαμβάνονται με κριτήρια κομματικής αξιοκρατίας. Δυστυχώς, αυτό γενικεύεται. Και έχουμε ρουσφετολογικούς διορισμούς κομματικών στελεχών σε μη πολιτικές θέσεις πχ. νοσοκομεία.
Γενικεύοντας όπως και σεις στο τέλος του κειμένου σας, σας λέω.
Ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και γι αυτό υπάρχουν ευθύνες. Καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι ο δανεισμός για να εξυπηρετείται και διατηρείται η πολιτική διαφθορά των δυο κομμάτων του προηγούμενου δικομματισμού πέρα από ονοματεπώνυμα είχε μια σοβαρή συνέπεια. Την έξη μας σε μια συνεχή αύξηση των ατομικών οικονομικών απαιτήσεων μας, οι οποίες δεν στηρίζονταν σε μια ισχυρή και αναδιανεμητική οικονομία.
Την ώρα της κρίσης, αν δηλαδή θα είχε συνέπειες ή όχι η πτώχευση της χώρας, αν θα είχε ή όχι συνέπειες η έξοδος μας από την ευρωζώνη, οι πολιτικές δυνάμεις δήλωσαν τις προθέσεις τους και οι ψηφοφόροι έδωσαν το αποτέλεσμα που ξέρουμε.
Η ΔΗΜΑΡ είχε την υποχρέωση να συμμετάσχει στην προσπάθεια παραμονής της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Γι αυτό ψηφίστηκε. Κι αυτό έκανε.
Μπορεί να μην σας αρέσει, άρεσε όμως στους ψηφοφόρους της.
Με θυσίες, με πόνο με αίμα. Με ένα εκατομμύριο άνεργους σαν πρώτο και σπουδαιότερο γεγονός που από μόνο του θα έπρεπε να υπερκαλύπτει όλες τις συζητήσεις. Με δευτερευούσης σημασίας γεγονός την μείωση μισθών και συντάξεων έγινε δυνατή η παραμονή στην ευρωζώνη. Κάποιοι άλλοι λένε καλύτερα να είχαμε φύγει. Ίσως δεν το μάθουμε ποτέ αν θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα, και σε αυτό έβαλε το χέρι της η ΔΗΜΑΡ. Είτε της το πιστώνετε είτε της το χρεώνετε.
Είχε άλλη μια υποχρέωση η ΔΗΜΑΡ που δυστυχώς δεν τα πήγε καθόλου καλά.
Να ζωγραφίσει με την παρουσία της τις αλλαγές εκείνες που είναι απαραίτητες για την μεταρρύθμιση όχι μόνο του κράτους, αλλά ολόκληρης της πολιτείας και της κοινωνίας.
Δεν τα πήγε καλά, βρέθηκε εκτός κυβέρνησης, προφανώς με την απουσία της δεν υπάρχει περίπτωση να τα πάνε καλά οι δυο που απέμειναν.
Αυτά έχω να σας πω, τα θεωρώ πολύ ορθολογικά γιατί τα περί ντροπής κλπ είναι πολύ θεοκρατικά για τα πολιτικά μου γούστα.
Καληνύχτα σας.


 

2 σχόλια:

  1. Απάντηση 2
    Για την οικονομική Κρίση
    Μιλάτε για την έξη μας στη δανειοληψία. Αλήθεια από πότε φταίνε οι χρήστες και όχι οι έμποροι; Δεν υπάρχει συλλογική ευθύνη. Τα δύο κόμματα που καταγγέλλετε είναι τα κόμματα με τα οποία συγκυβέρνησε η ΔΗΜΑΡ και κυβερνούν σήμερα. Θα μου επιτρέψετε να θεωρώ μεγάλο λάθος τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στη κυβέρνηση. Έδωσε άλλοθι στα δύο κόμματα που κυβέρνησαν, τα εξιλέωσε και τώρα πλέον μπορούν να κυβερνούν. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα στη κοινωνία μας. δε λύνονται με απολύσεις προσθέτοντας κι άλλους ανέργους στους ήδη υπάρχοντες. Άλλο ανακατανομή της διοίκησης, εξορθολογισμού και άλλο αυτά που λέτε. Είναι εντελώς διχαστικό να χωρίζετε τους εργαζόμενους σ΄ αυτούς που δουλεύουν στον Ιδιωτικό τομέα και σ' αυτούς που δουλεύουν στο δημόσιο. Παράδειγμα που μπορώ να σας πω είναι ότι απολύοντας δημόσιους υπαλλήλους ή μειώνοντας τους μισθούς τους απολύονται ιδιωτικοί υπάλληλοι ή κλείνουν μαγαζιά. Ας το καταλάβετε πλέον εσείς που βάζετε διχαστικά διλήμματα ανάμεσα στους εργαζόμενους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. απάντηση 1
    Αγαπητέ κύριε
    Θα θελα να βγάλω τους αναγνώστες σας από την περιέργεια και να υπογράψω το πρωτο σχόλιο στο inbox αφού ήταν δικό μου.
    Θα προσπαθήσω να σας απαντήσω στα θέματα που θέτετε για συζήτηση.
    Για τον Καμίνη
    Δεν μπορώ να γνωρίζω αν είναι έντιμος(η αλήθεια είναι ότι φαίνεται ότι είναι έντιμος), δεν έχω λόγο να σας διαψεύσω. Ομοίως και για το εραστής της νομιμότητας είναι σίγουρο ότι φαίνεται. Το τι είναι νόμιμο και τι όχι χρήζει ερμηνείαςμιας και οι νόμοι παρεχουν τεράστιο εύρος ερμηνείας Το θέμα όμως είναι η πολιτική Καμίνη.
    Αντίθετα με σας εγώ δεν είμαι βεβαιος για τους υπόλοιπους δημοτικούς άρχοντες αφού δεν τους γνωρίζω. Μάλλον εσείς τους γνωρίζετε και τοποθετείτε το Καμίνη πάνω απ' όλους.
    για τους ανέργους
    Ποιος σας λέει ότι κανείς δεν ασχολείται με τους ανέργους του ιδιωτικού τομέα; Είναι άκαιρο να το λέτε αυτό όταν γνωρίζετε πολύ καλά ότι ασχολούμαστε και πολυασχολούμαστε. Πιθανώς όμως δε θα γνωρίζετε.
    Ας προχωρήσω για τους επίορκους, η καλύτερα για τους λεγόμενους επίορκους. Δε ξεπερνούν τους 500 σε όλο το δημόσιο και η καθυστέρηση ελέγχου των υποθέσεων οφείλεται στα υπηρεσιακά συμβούλια που εκεί την πλειοψηφία έχουν τα διορισμένα από την πολιτική ηγεσία μέλη. Οι εργαζόμενοι εκπροσωπούνταν από 2 μόνο μέλη. Τώρα πλέον, εδώ και ένα χρόνο οι εργαζόμενοι έχουν αποκλειστεί. Πάλι όμως οι υποθέσεις δεν έχουν προχωρήσει. Γιατί;
    Βεβαίως χρειάζεται διαφάνεια και ως εργαζόμενοι είμαστε υπέρμαχοι αυτού. Πάντα το ζητούσαμε. Το πρόβλημα με της ρουσφετολογικές προσλήψεις έχει σχέση κυρίως με προσλήψεις σε ΝΠΔΔ και σε ΝΠΙΔ και σε διορισμένα μέλη ΔΣ νοσοκομείων κ.αλ. αλλά και σε πολλούς μα πολλούς συμβούλους (παράδειγμα η ΕΡΤ) στα οποία δεν ισχύει η διαφάνεια. Παράδειγμα τρανό το Νέο Μουσείο Ακρόπολης και τις προσλήψεις από Καλαμάτα. Εγώ προσλήφθηκα με το νόμο Παυλόπουλου περνώντας τα χαρτιά μου από ΑΣΕΠ για να εγκριθούν αν είναι σωστά ή όχι και είμαι αρχαιολόγος Αορίστου χρόνου και όχι μόνιμος. Όλες οι συμβάσεις μου έγιναν με απόλυτα νόμιμο τρόπο, σύμφωνα με το νόμο Πεπονή. Η προσλήψεις αυτές ικανοποιούσαν κοινοτική οδηγία για την οποία ως κράτος ήμασταν υπόλογοι. Επομένως έγινα αορίστου χρόνου σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία. Για το βιογραφικό μου αξίζει να επισκεφτείτε το blog μουhttp://apostolosskitsa.blogspot.gr/ ή το academia.edu, ώστε να δείτε την εργογραφία μου. (αφού βαζετε και προσωπικά θέματα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή