Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Για μία αποτελεσματικότερη αυτοδιοίκηση ---της Μαρίας Ηλιοπούλου

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, εκτός των άλλων, ανέδειξε και τα μεγάλα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την αυθαίρετη διόγκωση των δομών της, τη γραφειοκρατία, τη συγκρότησή της με βάση τα πελατειακά κριτήρια αλλά και την έλλειψη σεβασμού στον πολίτη και τα προβλήματά του. 
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η μείωση των ΚΑΠ αποδυναμώνει και εντείνει τη δυσλειτουργία της Τ.Α. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για όλες τις παθογένειές της. Δεν φταίνε για όλα οι περιορισμένοι πόροι. Την εποχή της αφθονίας και της πλαστής ευμάρειας ήταν που διογκώθηκαν και τα ελλείμματα και η αναποτελεσματικότητα. Ζωντανό παράδειγμα μπροστά μας ότι υπάρχει, ακόμα και εν μέσω κρίσης, δυνατότητα για ορθολογικότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της Τ.Α αποτελεί ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης όπου με 60% λιγότερες εισροές πόρων κατορθώνει να κρατά το δήμο σε εύρυθμη λειτουργία συγκριτικά με το παρελθόν, αλλά και να μειώνει ταυτόχρονα τα τεράστια χρέη προηγούμενων χρήσεων. Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κανείς, πώς θα μπορούσε η Τ.Α. στις σημερινές συνθήκες να εκσυγχρονιστεί έτσι ώστε να είναι αποτελεσματική και αποδοτική και κυρίως χρήσιμη για τους πιο αδύναμους, γιατί αυτοί έχουν σήμερα περισσότερο την ανάγκη της. 
Παρά τις αντιστάσεις σε οποιαδήποτε αλλαγή που οι άκριτα αντιπολιτευόμενοι σπεύδουν να την χαρακτηρίζουν «νεοφιλελεύθερη», πρώτο και βασικό εγχείρημα είναι η αξιολόγηση των δομών και των νομικών προσώπων των δήμων. Η κατάρτιση νέων οργανογραμμάτων, με τη συγχώνευση υπηρεσιών περιορισμένων δραστηριοτήτων και τη μετακίνηση του πλεονάζοντος προσωπικού σε κενές θέσεις υπηρεσιών όπου κρίνεται αναγκαία η διατήρησή τους, είναι από τα ελάχιστα προαπαιτούμενα για τη βελτίωση της σχέσης υλικών και ανθρώπινων πόρων με την αποδοτικότητα. Δεν πρόκειται απλά για τεχνοκρατικό μέτρο, αλλά βαθύτατα πολιτικό, ιδίως σε μια χώρα σαν την Ελλάδα όπου ο ορθολογισμός και η αποτελεσματικότητα δεν είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά «της φυλής». 
Δεύτερο και σημαντικό βήμα, είναι ο περιορισμός της γραφειοκρατίας. Εδώ είναι αναγκαία η πλήρης αυτοματοποίηση των υπηρεσιών και οι σαφείς θεσμικοί και νομικοί κανόνες ώστε να εξασφαλίζεται το απρόσωπο της εξυπηρέτησης και να αποτρέπεται η προσφυγή «στον δικό μας άνθρωπο για να κάνουμε τη δουλειά μας». Μια λειτουργία δηλαδή ανεξάρτητη από υπηρεσιακούς ή πολιτικούς παράγοντες, εν ολίγοις αντιπελατειακή. Εδώ υπεισέρχεται υποστηρικτικά η καθολική μηχανογράφηση των υπηρεσιών και η online εξυπηρέτηση των δημοτών. 
Καθοριστικό όμως ρόλο σε οποιαδήποτε βελτιωτική διαδικασία έχει εν τέλει το έμψυχο δυναμικό. Διαρκής επιμόρφωση λοιπόν του ανθρώπινου δυναμικού των δήμων όχι μόνο στις νέες τεχνολογίες και τις νέες μεθόδους διοίκησης, αλλά και σε μια προσπάθεια αλλαγής νοοτροπίας των εργαζομένων που συχνά αρνούνται να μεταβάλουν κατ` ελάχιστο τη μέθοδο και το ρυθμό εργασίας τους σε μια εποχή που αλλάζει ραγδαία. Και υπάρχουν τέτοιοι επιμορφωτικοί θεσμοί, χωρίς αναγκαστικά να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός των δήμων. Επί παραδείγματι, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Είναι διατεθειμένοι οι εργαζόμενοι να θυσιάσουν ένα μέρος από τον ελεύθερο χρόνο τους για το συλλογικό αλλά και το προσωπικό όφελος; Τα εκλεγμένα συλλογικά τους όργανα και οι εκλεγμένες διοικήσεις των δήμων έχουν εδώ πρωτεύοντα ρόλο να διαδραματίσουν ώστε να τους πείσουν για κάτι τέτοιο, αν βεβαίως και οι ίδιοι έχουν αντιληφθεί τις απαιτήσεις των καιρών και μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Γι` αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία η επιλογή προσώπων και παρατάξεων στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Να απεμπλακούμε από «το όλοι ίδιοι είναι» που αφήνει τα πράγματα όπως είναι. Κάποιοι δεν είναι ίδιοι και θέλουν να προσπαθήσουν. 
Η οικονομική κρίση εκτός από δεινά δημιουργεί και ευκαιρίες. Αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση να σταματήσουμε να γκρινιάζουμε γι` αυτά που χάσαμε, γιατί τίποτα δεν θα ξαναγίνει όπως πριν, και να δημιουργήσουμε όλοι μαζί το καινούργιο, προς όφελος των πολιτών και των εργαζομένων.

από το http://stagona4u.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου