Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Δημόσιος λόγος και δημόσιος ψίθυρος

Ο Ζαχαρίας Ζούπης ως επικεφαλής της Αναγέννησης Τώρα, της δημοτικής παράταξης που ξεκίνησε στον Καλλικρατικό δήμο μας ο Αλέκος Χρυσός, σημειώνει μέχρι στιγμής εξαιρετικές πολιτικές επιτυχίες που όλα δείχνουν ότι θα βαρύνουν καθοριστικά στο αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου.

Σημειώνοντας επιγραμματικά, συγκρατεί τον κύριο όγκο της παράταξης του, αν και αυτή υπό το βάρος της ένωσης των δυο δήμων, του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, διευρύνθηκε αναγκαστικά μέσα σε δυο μήνες στις προηγούμενες εκλογές. Η προσπάθεια του για συνεργασία και ανανέωση έχει στεφθεί από πλήρη επιτυχία. Μέχρι στιγμής οι δημοτικές παρατάξεις «Αλλιώτικη Πόλη» και «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» έχουν συμφωνήσει και έχουν προσχωρήσει στην «Αναγέννηση Τώρα». Ταυτόχρονα, σημαντικά αυτοδιοικητικά πρόσωπα από την παράταξη του κ. Φώτη Μελά, και του κ. Λουκά Τζανή όπως ο Νίκος Βρεττάκος, ο Κώστας Μαυρογιαννόπουλος, ο Αντώνης Τρέχας, η Μαρία Μαράκου (ενδεικτικά τους αναφέρω) βρίσκονται στο πλευρό του.

Στην «Αναγέννηση Τώρα» μια σειρά έμπειρα, έντιμα, αποτελεσματικά αυτοδιοικητικά στελέχη, πλαισιώνουν και πλαισιώνονται από νέα πρόσωπα με έμπρακτο ενδιαφέρον για τα δημοτικά μας πράγματα τα τελευταία χρόνια και συναποτελούν μια συμπαγή ομάδα έτοιμη να αναλάβει και να επιλύσει τα προβλήματα του δήμου.

Μπορούν όλοι οι συνδυασμοί, ακόμη και στο πλαίσιο μιας επικοινωνιακής εκφοράς επιχειρημάτων, να ισχυριστούν τα ίδια πράγματα;

Όχι, δεν μπορούν. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.

Ο συνδυασμός του κ. Λουκά Τζανή είναι αποδεκατισμένος. Λογικά και φυσιολογικά, αφού είναι κοινός τόπος η αποτυχία της περιόδου όπου προΐσταται του δήμου. Είτε γιατί κάποιοι διαφώνησαν στην ουσία της πολιτικής πρακτικής του, είτε γιατί κάποιοι άλλοι βλέπουν το καράβι να τραβά στα βράχια και έφυγαν, είτε για κάποιους άλλους το σοκ της απογοήτευσης ήταν τέτοιο που τους έστειλε στο σπίτι τους, η συντριπτική πλειοψηφία όσων μετείχαν στην επιτυχία της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης είναι μακριά αναγκάζοντας τον ακόμη και το όνομα του συνδυασμού του να αλλάξει. Το «καλημέρα Κερατσίνι-Δραπετσώνα» έγινε «Ισχυρός δήμος». Δεν αμφιβάλλουμε ότι ως δήμαρχος θα βρει 90 ανθρώπους να περιλάβει στο ψηφοδέλτιο του, ως εκεί όμως.

Ο κ. Χρήστος Σαλαλές, έρχεται από πολύ παλιά. Μέχρι και το 2006 είχε δυο αποτυχημένες εκλογικές προσπάθειες να γίνει δήμαρχος, ενώ το 2010 αποσύρθηκε νωρίς από την προσπάθεια. Απών από τα δημοτικά γεγονότα, προβάλλει ένα αμφιλεγόμενο παρελθόν ως «το δυνατό του σημείο» ενώ περιβάλλεται και προωθείται κυρίως από πρώην κεντρικά στελέχη του συνδυασμού του κ. Τζανή που κατά πάσα πιθανότητα τα ίδια δεν θα διακινδυνεύσουν να εκτεθούν στις επιλογές των ψηφοφόρων.

Ο συνδυασμός που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον κ. Χρήστο Βρεττάκο, κινείται αγχωμένος από την διαδικασία χημικής απόσταξης για να πετύχει την απόλυτη ιδεολογική αποστείρωση και καθαρότητα. Όποιος διακρίνει διαφορές στην κυβερνητική κοσμοθεωρία του με την αυτοδιοικητική αναγκαιότητα συνεργασιών και συμβιβασμών, είναι λεκιασμένος και ως εκ τούτου απόβλητος. Η παρομοίωση, ότι το τέλεια αποσταγμένο νερό, είναι επικίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων, δεν λαμβάνεται υπόψη.

Η λογική και η πραγματικότητα λοιπόν, δίνουν προβάδισμα στον Ζαχαρία Ζούπη και στην παράταξη του.

Η δημόσια εμφάνιση αυτής της πραγματικότητας, γίνεται μέσα από τις προγραμματικές δεσμεύσεις της παράταξης, όπου αναλυτικά βλέπουν το φως της δημοσιότητας και οι οποίες διακρίνονται για τον ορθολογισμό τους, την φειδώ σε υπερφίαλες δηλώσεις και αδύνατες ψεύτικες δεσμεύσεις, την εμμονή στην τήρηση της νομιμότητας και στην εφαρμογή των θεσμών.  Γίνεται μέσα από την αξιοπιστία των προσώπων ως ανθρώπων που θα κληθούν να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις τους. Είναι η εμπειρία και η αποτελεσματικότητα, η εντιμότητα και η συνεχής παρουσία στις δημοτικές υποθέσεις που συναντώνται με το νέο αίμα για να εγγυηθούν το μέλλον.

Μια πρώτη επαλήθευση των παραπάνω, αποτελεί η αντίφαση, ανάμεσα σε όσα δημόσια υποστηρίζει ο Ζαχαρίας Ζούπης και η παράταξη του, με αυτά που ψιθυριστά διαδίδουν αντίπαλοι του, επειδή ακριβώς δεν μπορούν να έχουν δημόσιο λόγο πέρα από τις τετριμμένες παλαιοντολογικές υποσχέσεις ενός φθαρμένου πολιτικού προσωπικού του παρελθόντος, το οποίο αγωνίζεται να επιβιώσει φθείροντας νεώτερους ανθρώπους.

Κάνει συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι» ο Ζαχαρίας Ζούπης με άλλες παρατάξεις για κοινή στάση την δεύτερη Κυριακή των εκλογών; αναρωτιούνται αυτή την βδομάδα οι ψιθυριστές.

Γιατί να το κάνει, όταν ήδη τρέχουν δημόσια οι συμφωνίες του για κοινή κάθοδο με άλλες παρατάξεις και πρόσωπα; Γιατί να το κάνει, αφού μπορεί να έχει δημόσιο λόγο; Γιατί να κάνει συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, ύποπτες και ανήθικες δηλαδή, όταν μπορεί να δηλώνει φανερά τις προθέσεις του;

Οι άλλοι, αυτοί που διασπείρουν τους ψιθύρους δεν έχουν δημόσιο λόγο;

Μμμμ!!! Εκ των πραγμάτων κουτσουρεμένο. Τι μπορούν να πουν δημόσια περί θεσμών και νομιμότητας, οι «απεργοί» αντιδήμαρχοι του Λουκά Τζανή, που ζητούσαν την απομάκρυνση (και την πέτυχαν) του προηγούμενου ΓΓ του δήμου μας, του κ. Δημήτρη Ευγενίου, επειδή «…η εμμονή του στην στείρα νομιμότητα…»  παρεμπόδιζε το «όραμα» τους, το «έργο» τους; Ποιο ήταν το όραμα τους και σε τι στόχευε το έργο τους; Που κατευθύνεται η προσφορά, όταν στηρίζεται στην πεποίθηση ότι πρέπει και μπορείς να είσαι υπεράνω των Νόμων; Είναι δεδομένο στην πολιτική εμπειρία μας, ότι υπάρχουν καλοί και κακοί Νόμοι. Νόμοι που εξυπηρετούν μερικά συμφέροντα και Νόμοι που εξυπηρετούν το όλον, το σύνολο.

Για μας, συνεπής αγωνιστής, έντιμος αυτοδιοικητικός παράγοντας είναι αυτός που παλεύει να αλλάξει τους κακούς νόμους, που ενημερώνει και πείθει και συντάσσεται με τους πολίτες για την αλλαγή των, κι όχι αυτός που εφευρίσκει δικούς του κανόνες και τους επιβάλλει στην πόλη.

Έτσι θα πορευτούμε μέχρι τις εκλογές, έτσι θα συνεχίσουμε μετά τις εκλογές.


Εμείς με τον δημόσιο λόγο, και οι φθαρμένοι με τον δημόσιο ψίθυρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου